luts, Lota lota




Iseloomulikud tunnused: Kaks seljauime, teine seljauim väga pikk nii nagu pärakuuimgi. Pea lai ja lame. Soomused väikesed, paiknevad naha sees. Alalõual üks suurem poise. Ninasõõrmete juures kaks väiksemat poiset. Värvus tumepruunikas, marmorimustriline.

Mõõtmed: Eesti suurim luts kaalus 5,4 kg, tavaliselt kaalub kuni paar kg. Pikkus kuni 70 cm.

Elukeskkond: Põhjaeluviisiga, elupaigaks jõed, järved ja madala soolsusega merelahed. Eelistab külma vett ja suvel paikneb seetõttu veekogu sügavamates osades.

Toitumine: Röövkala.

Käitumine: Üksildase eluviisiga.

Paljunemine: Suguküpsus saabub 3-4 aasta vanuselt. Absoluutne viljakus on 40000-2000000 marjatera. Koeb jaanuaris-veebruaris, mari areneb kivi-liivapõhja lähedal veekihis hõljudes 3-4 kuud, vastsed kooruvad mais.

Levik: Levinud tsirkumpolaarselt Euraasias ja Põhja Ameerikas.

Kaitse ja piirangud: Peipsi, Pihkva, Lämmijärves ja Võrtsjärves kehtib alammõõt (L=40 cm), samuti keeluaeg.

Tähtsus: Mõningane majanduslik tähtsus. Harrastuspüügi objekt jõgedes ja Peipsi järves.


Asend eluslooduse süsteemis:

riik Animalia
hõimk. Chordata
alamhõimk. Vertebrata
klass Actinopterygii
selts Gadiformes
suguk. Lotidae
perek. Lota
liik Lota lota